Hoe kies je een merk- of ondernemingsnaam?

ingevoerd op 19-6-2009

Veel ondernemers komen vroeg of laat tot de vaststelling dat hun bedrijfsnaam niet (meer) werkt of gedateerd is omdat de firma is geëevolueerd en zich in nieuwe markten beweegt. Volg deze stappen om een goede naam te kiezen.

1. Merkt u dat de merknaam niet werkt, verander hem dan. Het zal voor enige verwarring zorgen, maar dat is beter dan vast te houden aan een foute naam. Helaas betekent dit ook dat uw internet- en e-mailadres moeten veranderen.

2. Voordat u de bedrijfsnaam wijzigt, moet u zich enkele vragen stellen. Wie zijn we? Waar zijn we goed in? Welk gebied willen we bestrijken? Met die vragen in het achterhoofd kunt u aan een brainstorming beginnen.

3. Aan het einde van de brainstorming houdt u vijftig mogelijke namen over. Die lijst brengt u terug tot tien, die u onder meer onderzoekt op de mogelijkheid om te deponeren als handelsmerk.

4. Opteer niet voor een veilige of neutrale naam. Kies een naam met een scherp kantje, die bij sommige klanten goed ligt en bij andere een wenkbrauw doet optrekken. Als u een naam kiest die iedereen oké vindt, is hij waarschijnlijk saai.
Een goede bedrijfsnaam is de basis van een wervende huisstijl. Een goede bedrijfsnaam is de basis van een wervende huisstijl.