Het succes van een onderneming is te bereiken door het naleven van zes cruciale maar duidelijk omschreven voorwaarden – ten minste als je de wetenschappelijke literatuur ter zake er op naslaat (Porter, 1980). De zes voorwaarden:
• Creëren van “lock-out value”. Voorzie grote obstakels voor andere organisaties die hetzelfde willen doen als jij (hoge kosten, specifieke technologieën of specifieke bedrijfskennis).
• Creëer onvervangbare producten: zorg dat andere ondernemingen je producten niet kunnen namaken of dat ze onvervangbaar zijn door alternatieven.
• Zorg voor een groot marktaandeel: dit levert schaal en efficiëntievoordelen.
• Zorg voor een geringe onderhandelingsmacht van de afnemers, dit beschermt uw (ruime) marge.
• Zorg dat uw toeleveranciers weinig onderhandelingsmacht hebben, ook dit beschermt uw (ruime) marge.
• Zorg voor rivaliteit tussen uw concurrenten, dit leidt de aandacht af af van rechtstreekse concurrentie met uw onderneming.
Het gaat in de vorige alinea zonder enige twijfel om wenselijke kenmerken die overduidelijk het financiële succes van een onderneming zouden moeten vergroten. Opmerkelijk is echter dat een heel aantal van de beter presterende ondernemingen van de laatste twintig jaren – ondernemingen die wat financiële resultaten betreft de concurrentie letterlijk hebben overtroffen – geen van alle aan ook maar één van deze zes voorwaarden voldoen vb.:
- KBC
- Colruyt
- Ryanair
- Aldi
- …
Als u een bedrijf zou starten en de concurrentie van de kaart zou willen vegen, dan zou u wellicht wegblijven uit markten als banken, luchtvaart, discount, … En toch hebben deze bedrijven, en met hen nog vele andere, hun rivalen achter zich gelaten zonder speciale concurrentievoordelen te bezitten. Het belangrijkste kenmerk waardoor deze ondernemingen zich onderscheiden van andere is hun organisatiecultuur.
Empirisch onderzoek heeft een indrukwekkende hoeveelheid bevindingen opgeleverd die aantonen hoe belangrijk de cultuur is voor de verbetering van de resultaten van een organisatie. Alvorens u dus op zoek gaat naar slimme en knappe strategieën, kijkt u best eerst naar de bedrijfscultuur van uw organisatie. Vaak bevindt zich daar nog een ruime ontwikkelingsmarge die de resultaten van de onderneming zal verhogen!