Het hoeft geen betoog: we maken een uiterst turbulente periode mee. In deze omstandigheden is het meer dan ooit belangrijk om omzichtig te zijn en verstandig te investeren. Maar betekent dit dat je de schaar moet zetten in alle publiciteitsuitgaven?
Publiciteit is informatie
Indien je je publiciteitsbudget zou reduceren, dan zullen om te beginnen de andere bedrijven uw spontane redenering volgen en ook hun budgetten verminderen. Zo komt er meer dan voldoende ruimte vrij in kranten, magazines en andere media. Als je daar je informatie publiceert, beschik je over een geprivilegieerde ruimte in een omgeving die veel minder “competitief” is. Tegelijkertijd kan je misschien een goede zaak doen omdat de tarieven voor publicatie de neiging hebben om aantrekkelijker te zijn. Maak de publiciteit vervolgens op als een informatiebericht dat je verspreidt aan je klanten en prospecten. Hoe kunnen ze aankopen doen als ze niet weten wat je verkoopt? Je moet de mythe vergeten die zegt dat “iedereen” ervan op de hoogte is. Integendeel, als je naar de klant gaat, zie je dat hij helemaal niets (of toch erg weinig) kent van je producten.
Recessie? Moment om marktaandeel te winnen!
En omdat concurrenten er de rem op hebben gezet, val je op en snoep je marktaandeel van hen af. Het tegengestelde is ook waar: als je beslist om in je publiciteitsbudget te snoeien en zij den wel moeite om de informatie op peil te houden, dan ben jij misschien gezien. Sommige bedrijven hebben deze techniek zo goed onder de knie dat ze in hun handen wrijven wanneer de sector een recessie doormaakt. Dat stelt hen in staat om hun concurrenten de loef af te steken.
Als er tot slot een zekerheid is dan klinkt deze als volgt: “Na de regen komt zonneschijn”. Geen nacht zonder dag, geen recessie zonder heropleving. De economie krabbelt ooit weer recht en dan moet je je positioneren als “overlever”, als “nog steeds weerbaar”. Als je contact hebt onderhouden met je publiek en je prospecten gedurende de magere jaren, zal je bedrijf zich positioneren als een leader en pluk je er de vruchten van als de zaken terug beter gaan.